GARKALNE.LV

Izpēti savu žogu, dzīvžogu un apstādījumus

Ceturtdiena, 2020. gada 3. septembris
    

Katram privātmājas īpašniekam ir vēlme, lai viņa teritorija ir sakopta un droša, tāpēc tiek būvēti žogi, stādīti dzīvžogi, kā arī citi apstādījumi. Tomēr ir jāatceras, ka žogu, dzīvžogu, kā arī apstādījumu veidošana tiek reglamentēta ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem.

Garkalnes novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos (AN) ir noteiktās prasības žogu izvietojumam, augstumam, caurredzamībai.

Saskaņā ar AN 57. punktu maksimāli pieļaujamais žoga augstums zemes vienības ielas vai ceļa pusē ir 1,8 m, gar pārējām zemes vienības robežām – 2 m.

Savukārt, rūpnieciskās apbūves teritorijās maksimāli pieļaujamais žoga augstums – līdz 2,5 m (izņemot žogu prettrokšņu aizsardzībai), un to var veidot necaurredzamu.

Uzmanība pievēršama tām, ka atbilstoši AN 54. punktam žogs ielas pusē, ja ielai ir noteiktās sarkanās līnijas, ir jābūvē pa sarkanās līnijas robežu, nevis sava zemesgabala robežu. Stūra zemesgabalos ir jāievēro redzamības brīvlauka līnija. Žogus kategoriski aizliegts likt ūdensobjektu tauvas joslā (10 m vai 4 m)!

Atbilstoši AN 59. punktam līdz 1 m augsts žogs var būt nepārredzams, savukārt, no žoga 1 m līdz 1,8 m augstumam žogam jābūt ar 30% caurredzamību, bet tas neattiecas uz dzīvžogiem. Starp kaimiņiem žogs var būt līdz 2 m augsts un necaurredzams, ja kaimiņi par to ir savstarpēji vienojušies.

Žogam ir jābūt tādā stāvoklī, lai tas neapdraudētu cilvēku dzīvību un veselību, kā arī nebojātu ainavu, jo atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 159. punktam, pašvaldība ir tiesīga uzlikt par pienākumu žoga īpašniekam veikt tā sakārtošanu.

Augstuma ierobežojumi attiecas ne tikai uz žogiem, bet arī apstādījumiem, piemēram, tūjām. Pie zemesgabala robežas apstādījumu augstums nedrīkst pārsniegt 2 m, jo tālāk apstādījumi atrodas no zemesgabala robežas, jo augstāki tie var būt (apstādījumu pieļaujamais augstums ir atrodams AN 6. pielikumā).

Tāpat vēršam uzmanību, ka apstādījumi nedrīkst atrasties ielu sarkanajās līnijās (Garkalnes novada domes 2017. gada 26. septembra saistošo noteikumu Nr. 4 “Par teritorijas un būvju uzturēšanu un kopšanu” 26. punkts).

Līdz ar to, aicinām žogu un apstādījumu īpašniekiem savlaicīgi izpētīt, vai to augstums un stāvoklis atbilst normatīvo aktu prasībām, un atbilstoši rīkoties.

Visas ziņas

GARKALNES ZIŅAS

Garkalnes Ziņas

GNV

Garkalnes Novada Vēstis

FOTO GALERIJA

Foto galerija

SLUDINĀJUMI

AFIŠAS

RAIL BALTICA

Lapas kartePiekļūstamības paziņojumsPašvaldības privātuma politikaSīkdatņu privātuma politika
Pamanījāt kļūdu? Ir jautājumi? Rakstiet