GARKALNE.LV

Kadastrālās vērtības var mainīt ainavu

Trešdiena, 2020. gada 11. novembris
    

Nesen publiskotās jaunās kadastrālās vērtības rāda gan būtisku īpašumu vērtības, gan vairākkārtīgu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu visiem tā maksātājiem. Šāda situācija spiedīs zemes apsaimniekotājus un ražotājus meklēt efektīvus risinājumus, savukārt, daļa nelielo zemes īpašnieku var izvēlēties savu īpašumu pārdot.

Dienas Bizness sadarbībā ar ar portālu zemeunvalsts.lv rīkoja diskusiju par jauno publiskoto zemes kadastrālo vērtību ietekmi uz zemes apsaimniekošanu. Diskusijas dalībnieki: Madars Kalniņš, meža īpašnieks, Edgars Treibergs, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs, Dagnis Dubrovskis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācībspēks. Diskusiju vada "Dienas Bizness" žurnālists Māris Ķirsons.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) priekšsēdētājs Edgars Treibergs atzīst, ka ir vērtētas dažāda izmēra saimniecības (pēc apsaimniekojamās zemes platības un darbības sfēras) dažādās Latvijas vietās. "Nekustamā īpašuma vērtība kadastrālo vērtību izmaiņu rezultātā palielināsies divas vai pat četras reizes. Attiecīgi zemes apsaimniekotājus noteikti ietekmēs maksājamā nekustamā īpašuma nodokļa apmēra pieaugums", secina E. Treibergs, vēršot uzmanību ļoti būtiskam izmaksu pieaugumam arī ražotnēm. Piemēram, vienas zivju pārstrādes rūpnīcas vērtība no pašreizējiem 2,5 milj. eiro pieaugs līdz 4,5 milj. eiro. "Tā ir milzu summa, kura kaut kā būs jākompensē. Ražojot preces eksportam, nav iespējams paaugstināt to realizācijas cenu ārvalstu pircējiem, jo to neļauj darīt konkurenti citās valstīs," uz problēmu norāda E. Treibergs. Viņš pieļauj, ka nelieli ražotāji, kam ir savas tirdzniecības vietas, produkcijas cenu varētu mēģināt paaugstināt, taču nav pārliecības, vai pircēji šādu risinājumu akceptēs. "Iespējams, domājot par jaunu pārstrādes ražotņu izveidi, tiks vērtēta to izvietošana kaimiņvalstīs – Igaunijā vai Lietuvā, kur tik milzīga nekustamā īpašuma nodokļa, kāds tas varētu būt Latvijā, nav. Īpašnieki var vērtēt arī iespējas pārcelt esošās ražotnes," brīdina E. Treibergs. Savukārt, meža īpašnieks Madars Kalniņš atzīst, ka viņam ir bail pat meklēt un skatīties, kāda varētu būt potenciālā prognozētā zemes vērtība pēc atjauninātajām kadastrālajām vērtībām, jo jau iepriekš pieaugums ik gadu ir bijis par vairākiem tūkstošiem eiro.

Visas ziņas

GARKALNES ZIŅAS

Garkalnes Ziņas

GNV

Garkalnes Novada Vēstis

FOTO GALERIJA

Foto galerija

SLUDINĀJUMI

AFIŠAS

RAIL BALTICA

Lapas kartePiekļūstamības paziņojumsPašvaldības privātuma politikaSīkdatņu privātuma politika
Pamanījāt kļūdu? Ir jautājumi? Rakstiet