GARKALNE.LV

Pašvaldības policija aicina sakārtot savu īpašumu – mūsu novada sastāvdaļu

Pirmdiena, 2021. gada 1. marts
    

Lieliem soļiem tuvojas pavasaris. Savu laika atskaiti ir sācis pirmais šā gada pavasara mēnesis – marts. Saule silda siltāk, sniegs kūst ātrāk un nokusušais sniegs sāk atsegt Jūsu īpašumu un tam piegulošo teritoriju.

Gribētos teikt, ka mūsu novadā visi īpašumi ir sakārtoti un nokusušais sniegs atsegs mūsu acīm tikai tīkamus skatus, taču realitātē tā nenotiek. Joprojām būs īpašumi, lūkojoties uz kuriem gribēsies novērst skatu, kā arī būs tādi īpašumi, kuri priecēs ne tikai savus saimniekus, bet arī citus novada iedzīvotājus.

Tuvojas tīrības mēnesis – aprīlis. Valstī tā ir iegājies, ka aprīlī rīko talkas, sakopj apkārtējo vidi un savus īpašumus, lai vasarā varētu mielot savas acis ar skaistu un sakoptu vidi, nevis ar gružu kaudzēm.

Policijas uzdevumos, kā viens no punktiem, ir minēts pašvaldības saistošo noteikumu ievērošanas kontrole. Šajā sakarā, gribētos atgādināt novada iedzīvotājiem dažus Garkalnes novada domes 2017. gada 26. septembra Saistošo noteikumu Nr. 4 „Par teritorijas un būvju uzturēšanu un kopšanu” punktus, kas attiecas uz sava īpašuma un tam piegulošās teritorijas uzturēšanu un kopšanu.

Savu pienākumu pildīšanas laikā policijai ir nācies saskarties ar tādu parādību, kā īpašumam piegulošās teritorijas nodalīšanu no ielas vai braucamās daļas ar akmeņiem, dekoratīviem elementiem vai apstādījumiem. Kādam tas liekas skaisti, citam vulgāri, dažiem praktiski. Tas, saprotams, ir gaumes jautājums, taču ir vēl viens aspekts, ko šādu veidojumu radītāji nav ņēmuši vērā. Tā ir drošība uz ceļa. Ja ielas malā uz ielas un zāliena robežas ir novietots laukakmens, dekoratīvs elements vai iestādīts krāšņumaugs, tas, iespējams, ierobežo pārredzamību transportlīdzekļa vadītājam. Aiz šāda veidojuma, var atrasties bērns vai mājdzīvnieks, kurš negaidīti var izskriet uz ielas tieši transportlīdzekļa priekšā un, lai gan dzīvojamā zonā ātrums ir ierobežots, sekas var būt neparedzamas. Savukārt mazie akmeņi gar ielas malām, noteikti sagandēs kāda vadītāja transportlīdzekli, ja situācija uz ceļa prasīs strauju manevru zāliena virzienā, lai izvairītos no sadursmes ar kādu pārgalvīgu bērnu vai steidzīgu mājdzīvnieku.

Lai nepieļautu šādas situācijas, iepriekš minētajos Saistošos noteikumos ir izstrādāts un ievietots 26. punkts, kurš nosaka, ka aizliegts veidot apstādījumus, novietot akmeņus vai citus dekoratīvos elementus ārpus nekustamo īpašumu robežām (gar ielu malām). Jau pavasarī atbrīvojoties no minētajiem veidojumiem, Jums ir iespēja to vietā iesēt jaunu zālienu, kurš ātri sazaļos un nebojās kopējo skatu uz Jūsu piegulošo teritoriju. Bažas par to, ka šis zāliens tiks izbraukāts ar transportlīdzekļiem nav pamatotas, jo braukšanas kultūra pēdējo gadu laikā ir strauji mainījusies uz labo pusi un Jūsu kaimiņš, kuram pie mājas ir tāds pats zāliens, diez vai necienīs Jūsu ieguldīto darbu un brauks ar savu auto pa Jūsu piegulošās teritorijas zālienu.

Esiet atbildīgi un laicīgi savediet kārtībā to sava īpašuma daļu, kura pieguļ publiskā lietošanā esošai teritorijai, apgriežot, apzāģējot vai apcērtot tos krūmus un kokus vai to zarus, kuri traucē pa ietvēm pārvietoties gājējiem vai pa brauktuvēm traucē pārvietoties autotransportam. Minēto Saistošo noteikumu 20. punkts uzliek par pienākumu nekustamo īpašumu īpašniekiem, valdītājiem, lietotājiem, nomniekiem u.c. personām, kas atbild par attiecīgo nekustamo īpašumu, sava īpašuma robežās un īpašumam piegulošā publiskā lietošanā esošā teritorijā ir jānodrošina koku un krūmu apzāģēšana gar ietvēm un brauktuvēm vietās, kur tiek traucēta gājēju un autotransporta pārvietošanās, kā arī veikt būvēm traucējošo un vispārēji bīstamo koku (sauso, aizlauzto) nozāģēšanu, saskaņojot to ar Garkalnes novada domi.

Tie īpašnieki, kuru īpašumā uzkrājušies atkritumi, metāllūžņi u.c. mantas, kuras bojā ainavu un ar savu izskatu vai citādā veidā traucē Jūsu kaimiņiem lietot savu īpašumu, esiet atbildīgi, sakārtojiet Jūsu nekustamo īpašumu sev un apkārtējiem par prieku. Par atkritumu izvešanu var vienoties ar Garkalnes novadu apkalpojošo atkritumu apsaimniekotāju vai lielgabarīta atkritumu izvešanas gadījumā arī ar citu sertificētu atkritumu apsaimniekošanas kompāniju. Jau minēto Saistošo noteikumu 10.punkts nosaka, ka nav pieļaujama antisanitāru apstākļu radīšana nekustamajā īpašumā un tam piegulošajā teritorijā (neatkarīgi no tās piederības un īpašuma formas), nedrīkst pieļaut atkritumu, metāllūžņu (t.sk. transporta līdzekļu vraku), malkas, dēļu un tādu mantu uzkrāšanos nekustamajā īpašumā un tām piegulošajā teritorijā, kas bojā ainavu un traucē blakus esošo īpašumu lietošanu, kā arī teritorijas piesārņošanu ar visa veida atkritumiem, metāllūžņiem un ķīmiskajām vielām.

Kad pagalms ir sakārtots un piegulošā teritorija uzkopta, laiks padomāt arī par būvju un ēku sakārtošanu. Nodrupis fasādes apmetums vai sašķiebies žogs atstāj tikpat degradējošu skatu uz apkārtējo ainavu, kā atkritumu kaudzes pagalmā. Sarīkojiet ģimenes talku, sakārtojiet postā nonākušās būves. Kaut arī valstī joprojām pastāv dažādi ierobežojumi, ārpus telpām, ievērojot distanci 2m un citus drošības pasākumus, ir iespējams paveikt visu, ja ķeras pie darba apdomīgi. Saistošo noteikumu 8.punkts uzliek par pienākumu nekustamo īpašumu īpašniekiem, valdītājiem, lietotājiem, nomniekiem u.c. personām, kas atbild par attiecīgo nekustamo īpašumu, sava īpašuma robežās ir jānodrošina ēkas, fasāžu un žogu uzturēšana kārtībā, nekustamajam īpašumam piegulošās teritorijas kopšana: sanitārās tīrības uzturēšana, savlaicīga zāles nopļaušana un krūmu izciršana, apstādījumu kopšana un grāvju tīrīšana, lapu, zaru un atkritumu savākšana (lapu savākšana nodrošināma ne vēlāk kā līdz katra gada 1. novembrim).

Visā šajā sakopšanas virpulī neaizmirstat arī par ēku un dzīvokļu numerācijas plāksnītēm, kas pēc policijas darbinieku novērojumiem, vēl joprojām ir sakārtojams jautājums. Mūsu, Garkalnes novadā, tām ir jābūt uz zaļa fona, atbilstoši Saistošo noteikumu 36. punktam, kurš nosaka, ka novada teritorijā tiek noteikts vienots ielu un laukumu nosaukumu, ēkas un dzīvokļu numerācijas plāksnīšu paraugs (etalons): ēkas numerācijas plāksnes izmērs ir 32x22 cm vai 32x28 cm, teksts – valsts valodā ar lielajiem latīņu alfabēta burtiem uz zaļa fona. Saskaņā ar šo noteikumu 34. punktu ēku un dzīvokļu numerācijas plāksnes pie ēkām izvieto un uztur kārtībā ēku īpašnieki, valdītāji vai apsaimniekotāji. Arī atbildību par numerācijas plākšņu izvietošanu nes īpašnieki, valdītāji vai apsaimniekotāji. Šīs numerācijas plāksnes nav skaistumam, bet gan, lai speciālie dienesti, pastnieki, Jūsu ciemiņi u.c., nepieciešamības gadījumā, varētu ērtāk un ātrāk Jūs atrast. Informāciju par numerācijas plāksnīšu izgatavošanu un pasūtīšanu Jūs varat atrast internetā vai apjautājoties pie saviem draugiem, paziņām vai kaimiņiem.

Atgādinām, ka ne tikai novadā, bet arī visā valstī ir aizliegts dedzināt pērnā gada zāli (kūlu). Kūlas dedzināšana var novest pie ugunsnelaimes, kā rezultātā var ciest īpašumi, cilvēki, dzīvnieki un kukaiņi. Lūgums visiem ievērot minēto un nekavējoties ziņot atbildīgajiem dienestiem, ja redzat, ka kāds cenšas dedzināt vai jau dedzina pērnā gada zāli. Lai atvieglotu dienestu darbu, iespēju robežās, lūgums piefiksēt vainīgās personas ar viedierīču palīdzību, lai pēc tam būtu iespējams materiālus iesniegt atbildīgajam dienestam, kas atvieglotu vainīgo personu saukšanu pie atbildības.

Ugunsgrēka gadījumā zvanīt pa tālruni 112.
Valsts policijas tālrunis 110.
Pašvaldības policijas tālrunis 25811411.

Garkalnes novada pašvaldības policija

Visas ziņas

GARKALNES ZIŅAS

Garkalnes Ziņas

GNV

Garkalnes Novada Vēstis

FOTO GALERIJA

Foto galerija

SLUDINĀJUMI

AFIŠAS

RAIL BALTICA

Lapas kartePiekļūstamības paziņojumsPašvaldības privātuma politikaSīkdatņu privātuma politika
Pamanījāt kļūdu? Ir jautājumi? Rakstiet