GARKALNE.LV

Dzīve uz ūdens... romantiski?

Pirmdiena, 2011. gada 19. decembris
    

Latvijā, katrā ziņā, neparasti, ``Būvniecības likuma`` 1.pantā noteikts, ka būve ir būvniecības procesā radies ar zemi saistīts veidojums, kam … .Tā tas Latvijā. Daudzās citās valstīs viss citādāk. Piemēram, Kopenhāgenas kanālos pietauvoti peldlīdzekļi nepārprotami ir patstāvīga mājvieta saviem īpašniekiem.

Zviedrijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Vācijā un Beļģijā pie ūdenstilpņu krastiem stāv ne tikai kuģīši un jahtas, bet arī peldošās mājas. Stokholmā un Prāgā ir viesnīcas uz ūdens. Šodien mājokļiem nepieciešama samērā dārga infrastruktūra – ūdensvads, elektrība, kanalizācija, arī citas komunikācijas. Tāpēc peldošās mājas bieži izvieto ostās.

Arī mūsu valstī ir gan tie, kas varētu peldošās mājas uzbūvēt, gan tie, kas gribētu tās iegādāties. Protams, Eiropas valstīs šajā jomā ir atšķirīgi likumi. Piemēram, Somijā māja uz ūdens ir nekustāmā īpašuma objekts ar savu kadastra numuru. Holandes, Francijas un Vācijas likumos māja uz ūdens ir bezmotora peldlīdzeklis ar sertifikātu, būvniecība jāsaskaņo ar Jūras Administrāciju.

Tikmēr, Latvijā šajā jomā likumu nav – īsāk – objekts nedefinējams. Tā nav būve, nav arī peldlīdzeklis. Varbūt labāka apzīmējuma trūkuma dēļ jāapmierinās ar ``peldošs objekts``. Liekas, ka Rīgas dome ir pirmā, kas šos ``sastāvējušos ūdeņus`` mēģinās sakustināt. Savulaik arī Māris Gailis Rīgas domē iesniedza priekšlikumu par vēlēšanos Daugavā izbūvēt peldošu jahtu piestātni un vasaras kafejnīcu uz pāļiem.

Savulaik, 2005.gadā, Rīgas Vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome lēma, ka stiklotas divstāvu kafejnīcas projekts pie 11.novembra krastmalas, lai gan konceptuāli atbalstāms, tomēr nav akceptējams.

Iespējams, jau tuvākajos gados Daugavas krastos Rīgā, līdzīgi kā Stokholmā, Helsinkos vai Amsterdamā parādīsies peldošas būves, pat nelielas dzīvojamās ēkas.

Guntis Druvietis

Visas ziņas

GARKALNES ZIŅAS

Garkalnes Ziņas

GNV

Garkalnes Novada Vēstis

FOTO GALERIJA

Foto galerija

SLUDINĀJUMI

AFIŠAS

RAIL BALTICA

Lapas kartePiekļūstamības paziņojumsPašvaldības privātuma politikaSīkdatņu privātuma politika
Pamanījāt kļūdu? Ir jautājumi? Rakstiet